top of page

SPF 101: Alles over SPF in zonnebrand


Als het goed is dan is een dagcrème met SPF niet meer weg te denken uit je huidverzorgingsroutine. Zoals je misschien al wist, is bescherming tegen de zon niet alleen nodig op zonnige dagen, maar juist ook als de zon er niet is. Je huid wordt namelijk elke dag blootgesteld aan uv-stralen die veel schade aanrichten als je geen bescherming tegen de zon draagt. Maar wat is SPF precies, en hoe zorgt een hoge factor ervoor dat je huid gezond en mooi blijft? Wij zetten de feiten voor je op een rij.


 

Wat is SPF? SPF staat voor Sun Protection Factor.

De SPF in ‘zonnebrand’ beschermt je huid tegen uv-stralen en voorkomt dat je huid schade oploopt door de zon. Dat de zon behoorlijk krachtig kan zijn weten we inmiddels allemaal wel, en de vervelende verbrande plekken wil je ten alle tijde voorkomen. Des te belangrijker dat je altijd SPF draagt. De factor van de SPF geeft aan hoe goed een zonnebrandcrème bescherming biedt tegen uvb-straling, een van de schadelijke componenten van zonlicht. Om je een handje te helpen vind je SPF in al onze dagcrèmes, zodat het product naast je huid verzorgen ook zorgt voor optimale bescherming. ‘s Ochtends heb je dus direct een dagcrème met zonbescherming in één. Easy as that!


Bescherming tegen blauw licht Ben je al bekend met HEV-straling?

Dit wordt ook wel High Intensity Visible Light genoemd, en is een term waarmee je wellicht nog wat minder bekend bent. Dit is het blauwe licht van je telefoon-, computer-, tablet- of tv-scherm en is op een andere manier schadelijk voor je huid. Zo heeft te veel blootstelling aan de straling van een scherm invloed op het huidverouderingsproces, wat je natuurlijk zo lang mogelijk wilt voorkomen.

Om je daarbij te helpen hebben de zonbeschermingsproducten van IMAGE Skincare niet alleen een SPF maar ook een HEV-bescherming. Nog een extra reminder om ook op de bewolkte dagen een SPF tegen de zon te smeren. Zo kun je met een gerust hart naar buiten én achter een scherm zitten!


Anti-aging en SPF

Onze huid is gevoelig voor schade door uv-straling, wat kan leiden tot rimpels, fijne lijntjes en pigmentvlekken. Door dagelijks een zonnebrandcrème met SPF te gebruiken, bescherm je je huid tegen deze schadelijke effecten en houd je de huid gezond. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? SPF producten hebben verschillende zonnefilters die je kunt onderverdelen in chemische en fysische filters. Waar

chemische filters tot diep in de huid doordringen en daar uv-stralen absorberen, vormen fysische filters een beschermende laag op de huid en reflecteren het licht. Beide filters helpen je om je huid gezond te houden, het is maar net waar je voorkeur naar uitgaat. Misschien nog wel het belangrijkste van allemaal is dat frequent SPF-gebruik het risico op huidkanker aanzienlijk vermindert.


Smeren met SPF 15, 30 of 50?

De skincare producten met SPF bevatten ieder hun eigen factor. De bekende cijfers zoals 15, 30 of 50 geven aan in hoeverre het uv-stralen blokkeert. Je kunt je SPF kiezen op basis van je plannen voor de dag, maar ook zonder grootste zonovergoten plannen raden we aan om altijd een dagcrème met minimaal SPF 30 te dragen. Er is namelijk geen standaard antwoord op de vraag welke SPF je wanneer moet dragen. De sterkte van de zon, het moment van de dag en de plek op de aarde hebben namelijk invloed op de mate waarin SPF beschermt. Zo zul je dichter bij de evenaar nog veel vaker moeten smeren dan bij ons in Nederland. Iedere SPF is gekoppeld aan een percentage dat een deel van de uv-stralen blokkeert. Hoewel het verschil tussen SPF 30 en 50 klein lijkt, blokkeert SPF 50 wel 98% van de uv-stralen, terwijl SPF 30 er 96,7% blokkeert. Om optimaal beschermd te zijn, breng je de 30 minuten voor blootstelling aan de zon aan en herhaal je dit elke twee uur. Hieronder nog even de feiten op een rij:

● SPF 15 blokkeert 93,3% van de uv-stralen

● SPF 30 blokkeert 96,7% van de uv-stralen

● SPF 50 blokkeert 98% van de uv-stralen


Welke SPF gebruik je voor het gezicht?

Smeren met een SPF is essentieel om jouw huid gezond en mooi te houden, dat moge duidelijk zijn. Maar welke factor kies je voor je gezicht? Een goede dagcrème heeft in onze ogen minimaal een SPF van 30. Toch is het kiezen van een SPF erg afhankelijk van jouw huidtype, en kan het zijn dat we bij een lichte huid standaard onze dagcrème met SPF 50 adviseren. Ook niet geheel onbelangrijk: vergeet niet je hals en decolleté mee te nemen tijdens het aanbrengen van de SPF. Voor je lippen hebben we een aparte lipgel met SPF 15, zodat je ook deze dunne en gevoelige huid kan beschermen tegen de kracht van de zon.


Welke zonbescherming past bij mijn huidtype?

Of je nu een lichte of donkere huid, vette of gevoelige huid, of bijvoorbeeld last hebt van rosacea of acne: breng iedere ochtend een SPF aan. En probeer dit bij een sterke uv-straling meerdere keren per dag te herhalen. Na het reinigen en verzorgen van je huid met bijvoorbeeld een serum, kun je een dagcrème met SPF aanbrengen op je gezicht, hals en decolleté. Gebruik je een serum met vitamine C, bijvoorbeeld het VITAL C - Hydrating Anti-Aging Serum, dan is dat ook meteen bevorderlijk voor de werking van je zonbescherming. Ideaal! De perfecte zonbescherming ontdekken die bij jouw huidtype en -behoefte past? In ons ruime aanbod met SPF-producten is er voor ieder wat wils. Of je nu gaat voor een matterende moisturizer met SPF 30, een subtiele tinted moisturizer met SPF 30, of een hydraterende dagcrème met SPF 50 - bij ons vind je altijd de juiste match. Welk SPF-product heeft jouw voorkeur?
Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentarer


bottom of page