top of page

Feiten & Vragen over zonnen

Wij geven antwoord op de meest gestelde vragen over zonverbranding en bescherming tegen de zon


_________ highlights _________

• Hydratatie en UV-bescherming zijn het belangrijkste voor een gezonde huid in de zomer • • Een zonverbrande huid heeft extra hydratatie en voedingsstoffen nodig om deze weer te herstellen •

 

Vlieg je naar een zonnige bestemming? Dan is kennis over UV-stralen geen overbodige luxe! Hier vind je antwoorden op de meest gestelde vragen.

1. Wat is het verschil tussen UVA- en UVB stralen? Natuurlijk zonlicht bestaat voor ongeveer 95 procent uit UVA en voor zo’n 5 procent uit UVB. Beide soorten kunnen een schadelijke invloed hebben op de huid. UVA-stralen zorgen voornamelijk voor huidveroudering, daarom staat de ‘A’ ook wel voor ‘Aging’, terwijl UVB-stralen zonverbranding kunnen veroorzaken, daarom staat de ‘B’ ook wel voor ‘Burning’.

2. Kan ik mezelf volledig beschermen tegen de zon met SPF? De effectiviteit van producten met SPF wordt overschat. Het is belangrijk om te weten dat producten met SPF geen volledige bescherming tegen de zon garanderen. Daarnaast is het belangrijk om voldoende zonnebrandcrème te smeren. Dat gebeurt nog veel te weinig! Uit onderzoek is gebleken dat gemiddeld slechts een kwart van de benodigde hoeveelheid zonnebrandcrème wordt gesmeerd. Het advies: neem de tijd om jezelf goed in te smeren en gebruik als maatstaf één volle theelepel voor je gezicht, en één à twee eetlepels voor je lichaam. 3. Kun je achter glas verbranden door de zon? Ook achter glas kun je uv-schade oplopen. Hoewel UVB-stralen door glas worden geblokkeerd, houdt glas de schadelijke UVA-stralen niet tegen. 50% van deze straling komt door glas heen. Zowel op kantoor, in huis als in de auto kan de huid daardoor beschadigd raken. ‘Ik zit de hele dag binnen’ is dan ook geen excuus om jezelf niet in te smeren.

4. Kan ik een normale body crème smeren als ik verbrand ben? Een verbrande huid vraagt om producten met kalmerende plantenextracten. Om het branden te stoppen, werken verkoelende ingrediënten. Vetten, zoals olieachtige crèmes werken niet! Deze houden de warmte van de huid juist vast, waardoor het verbrande gevoel kan worden verergerd. Wij adviseren het gebruik van producten die verkoelende ingrediënten bevat zoals Zoethout, Komkommer en Lavendel om de huid te herstellen, verzorgen en kalmeren.

5. Is het schadelijk als mijn huid een keer verbrand door de zon? Zelfs één keer verbranden brengt de huid blijvend schade toe. Jouw huid is namelijk slimmer dan je denkt. Iedere keer als je in aanraking komt met daglicht, wordt dat door je huid opgeslagen. Iedere keer als je een verbrande huid hebt, beschadigen je huidcellen. Deze cellen zijn littekens diep in de huid, die zich op latere leeftijd tot huidkanker kunnen ontwikkelen.

6. Moet ik me insmeren met zonbescherming (SPF) als de zon niet schijnt? Ja! Het hoeft niet zonnig te zijn om huidschade op te lopen. Zelfs op een mistige of bewolkte dag kunnen UV-stralen de huid bereiken en schade veroorzaken. Ook korte blootstelling aan UV-straling, zoals even boodschappen doen of je lunch buiten opeten kan al schadelijk zijn voor de huid.

7. Kan ik huidveroudering door UV-stralen helpen voorkomen? Ja! Niet elke SPF beschermt de huid tegen UVA- en UVB-stralen. Sommige producten bieden alleen UVB-bescherming. Om de huid te beschermen tegen huidveroudering heb je een product nodig dat ook bescherming biedt tegen UVA-stralen. Deze UVA- en UVB- bescherming wordt ook wel een breedspectrum zonbeschermings-product genoemd.


Weet wat je huid nodig heeft en bekijk alle zonbeschermingsproducten op onze website!*Bron Dermalogica

47 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page