top of page

Tips voor een gezonde slaapkamer

Gemiddeld brengen we ongeveer een derde van ons leven slapend door. Daarom is het belangrijk dat we dit doen in een gezonde omgeving. Gelukkig is het relatief eenvoudig om een gezonde slaapkamer te creëren. Wil je meteen aan de slag? Geen probleem, hieronder delen we onze tips met je:


We starten met de belangrijkste tips, zoals het slaapkamerklimaat, de hygiëne en verzorging van je dekbed, kussens en matras. Vervolgens gaan we door met tips over de inrichting van de kamer om zo de puntjes op de i te zetten. Laten we beginnen!


Tip 1: Een gezond binnenklimaat voor een gezonde slaapkamer

Kamertemperatuur

De ideale kamertemperatuur voor de slaapkamer moet tussen de 16 ° en 18 °C liggen.

Vooral in de zomer is het belangrijk om de slaapkamer op het juiste moment van de dag te luchten (namelijk vroeg in de ochtend) en om tijdens de extra warme dagen overdag de ramen en gordijnen of jaloezieën te sluiten om zo te voorkomen dat de kamer te warm wordt.

Luchtvochtigheid

Luchtvochtigheid is een grotere uitdaging in de winter door de droge lucht van het verwarmingssysteem. De ideale vochtigheidsgraad ligt tussen de 50% en 60%. Zorg er daarom (vooral in de winter) voor dat je de kamer kort lucht voordat je naar bed gaat.

Planten

Goed nieuws voor alle plantenliefhebbers: kamerplanten verbeteren (naast dat ze er erg mooi uitzien) óók het binnenklimaat én ze filteren schadelijke stoffen uit de lucht. Een win-win situatie dus! En ten slotte het magische woord: luchten


Klinkt eenvoudig, en dat is het eigenlijk ook gewoon! Zet 's ochtends en 's avonds alle ramen in de kamer een kwartiertje open. Vaarwel muffe lucht en welkom in een gezonde slaapkamer!

Goed om te weten: Frisse lucht verbetert niet alleen de vochtigheidsgraad in de slaapkamer, maar is ook enorm belangrijk voor een goede nachtrust. Want als het zuurstofgehalte in de slaapkamer te laag is, moet de ademhaling versneld worden om de hersenen van voldoende zuurstof te voorzien. En dat heeft weer een negatief effect op de kwaliteit van de slaap door het hogere activiteitsniveau van de hersenen. Erg belangrijk dus om consequent te de slaapkamer te luchten!


Tip 2: Verzorging van je beddengoed en matras

Voor een gezonde slaapkamer is het essentieel dat je je dekbed, kussens en matras goed verzorgt. We verliezen 's nachts namelijk veel vocht, en dat komt terecht - jawel- in je beddengoed. Niet zo fris dus!

Schimmels en ziektekiemen kunnen zich op deze voedingsbodem verspreiden, en die zorgen er dan weer voor dat allergieën, verkoudheden, hoestbuien en allergische astma kunnen ontstaan of verergeren. Met deze eenvoudige tips kun je dit voorkomen:


De juiste zorg voor je dekbed en kussens

Lucht je dekbed dagelijks. Je kunt het over een stoel, het balkon of een droogrek hangen. Vind je dat te veel gedoe? In plaats daarvan kunt je het dekbed ver naar achteren vouwen, zodat er voldoende frisse lucht bij het dekbed en het matras komt. Laat het dekbed 15-20 minuten luchten. Doe dit bijvoorbeeld vlak na het opstaan terwijl je de slaapkamer ventileert in de ochtend. Twee vliegen in één klap!

Bovendien kunnen veel dekbedden en kussens ook worden gewassen. Kijk altijd even op het waslabel van je beddengoed of dit bij jouw beddengoed ook het geval is. Vervolgens is het belangrijk om het juiste wasmiddel te kiezen passend bij het materiaal (de vulling) van je beddengoed. Tip: doe tennisballen in de droger om je dekbed er weer fluffy uit te laten komen!

Fris beddengoed is niet alleen mooi, maar ook belangrijk voor een gezonde slaapkamer: verschoon het om de twee weken. Doe dit in de zomer of als je veel zweet, zelfs vaker.

Hoewel dekbedden en kussens van hoogwaardige materialen lang meegaan, moeten ze toch om de zes tot acht jaar worden vervangen. Beddengoed van niet hoogwaardig materiaal moet zelfs om de drie jaar worden vervangen. Dit maakt dat het op de lange termijn goedkoper en duurzamer is om te kiezen voor beddengoed van hoge kwaliteit.

De juiste verzorging van het matras


De luchtcirculatie van je matras verbeter je simpelweg door het regelmatig te keren (om de 4 weken). Daarbij verlengt het gebruik van een matrasbeschermer de levensduur van het matras en voorkom je dat er vocht in het matras dringt. Zorg er wel voor dat je de matrasbeschermer regelmatig vervangt en/of wast.

En helaas maar waar: je matras heeft helaas ook geen oneindige levensduur, hij moet ongeveer elke 8 jaar vervangen worden.


Tip 3: De juiste kamerinrichting voor een gezonde slaapkamer

Naast een gezond kamerklimaat en de juiste verzorging van je beddengoed en matras is ook de inrichting van de kamer belangrijk voor een gezonde slaapkamer. Want naast kamerplanten zijn ook factoren als de juiste kleurkeuze, lichtbronnen en inrichting belangrijk voor een gezonde (en mooie!) slaapkamer.

Kleurpsychologie toepassen

Kleurenpsychologie houdt zich bezig met het effect van kleuren op onze geest. De laatste jaren zijn onderzoekers veel te weten gekomen over het psychologische effect van kleuren. Groen en blauw zijn bijvoorbeeld perfecte kleuren voor de slaapkamer, rood wat minder. Waarom dat zo is, lees je in deze blog.

Kalmerende lichtbronnen creëren

De verlichting in de slaapkamer is van invloed op de kwaliteit van je slaap. De keuze van het juiste licht is dus ook belangrijk voor een gezonde slaapkamer. Te fel licht* brengt het lichaam in verwarring en verhindert dat het kan rusten. Vermijd daarom een grote, felle lichtbron zoals een enkele plafondlamp en kies in plaats daarvan voor meerdere warme (dimbare) lichtbronnen, zodat het lichaam 's avonds tot rust kan komen.

*Hetzelfde geldt voor blauw licht. Daarom zijn mobiele telefoons, televisies, laptops en dergelijke taboe in een gezonde slaapkamer.


Gebruik de slaapkamer niet voor andere doeleinden

Zorg ervoor dat je de slaapkamer uitsluitend gebruikt als een plek om te ontspannen en waar je je terug kunt trekken en vermijd dat wasrekken en werkspullen in deze kamer staan.

Als jouw woonruimte dit niet toelaat, dan is het bijvoorbeeld een idee om 's avonds het wasrek uit de kamer te halen en eventuele werkspullen uit het zicht te zetten. Op deze manier zorg je ervoor dat de slaapkamer tijdens de hersteltijd voor het slapen gaan ook echt als rustplaats gebruikt kan worden.


Een oase van rust creëren

En dat brengt ons bij het laatste punt: creëer een oase van rust.

Vaak komt de slaapkamer bij de inrichting op de laatste plaats en dat is jammer, want we brengen er tenslotte een derde van ons leven door. Deze kamer zou de plek moeten zijn waar we tot rust komen en waar we kunnen opladen. Een mooi ingerichte kamer heeft een positief effect op je gemoed, én is erg leuk om te doen!


Klaar voor een nieuwe slaapkamer styling?

Met een nieuw dekbedovertrek breng je in een oogwenk een frisse look in je slaapkamer!*Bron Anne Linde van ESSENZA Home

9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


bottom of page