top of page

Wat is het verschil tussen (bio) retinoid en retinol?

Je ziet ze vaak voorbij komen op de ingrediëntenlijst van anti-ageing producten; retinol, retinoid en soms zelfs bio retinoid. Wat doen ze voor je huid, wat is het verschil en wat is de beste keuze voor jouw huid? We vertellen je er graag meer over!


Wat zijn retinoïden en wat is retinol?

Retinoïden is de overkoepelende term voor een groep chemische stoffen die zijn afgeleid van vitamine A. Één van die stoffen is retinol. En hoewel retinol een retinoïde is, zijn niet alle retinoïden retinol. Volg je ons nog?

We duiken even iets dieper in de scheikunde om het verder uit te leggen. Retinoïde bevat retinoïnezuur, wat een krachtige en biologisch actieve vorm is van vitamine A. Zuiver retinoïnezuur is het sterkste van deze soorten en heeft een direct effect op de huid, wat de reden is dat het alleen op recept verkrijgbaar is. Retinol is de meest krachtige vorm van vitamine A die niet op recept te verkrijgen is, maar wel een stuk zwakker dan retinoïnezuur omdat het eerst door enzymen in de huid moet worden verwerkt om in retinoïnezuur te worden omgezet. De verschillende vormen van retinoïden bevinden zich eenvoudigweg in verschillende stadia van het omzettingsproces; hoe verder ze zijn, hoe sterker ze zijn.

We weten dus dat retinol een type retinoïde is. Ondanks het feit dat retinol minder krachtig is, is het zeer effectief – het heeft alleen iets langer de tijd nodig.


Wat is Bio Retinoïde?

Bio-retinoïden, de naam verklapt het al, zijn natuurlijke ingrediënten met een retinoïde-achtig effect op de huid. Bio-retinoïde is op geen enkele manier gerelateerd aan vitamine A, maar heeft een retinoïde-achtig effect op de huid dat fijne lijntjes en rimpels kan doen vervagen. Het is ook zacht voor de huid, waardoor het een perfect huidverzorgingsingrediënt is om in je routine op te nemen als je een gevoelige huid hebt.

REN Clean Skincare gebruikt een plantaardig alternatief voor retinol, Bidens Pilosa, dat fijne lijntjes en rimpels helpt te vervagen. Bidens Pilosa is een bloemetje afkomstig uit Zuid-Amerika dat lijkt op een madeliefje. Het ingrediënt heeft een vergelijkbare werking als retinol, maar dan op basis van de kracht van de natuur!


Retinol versus bio retinoïde: overeenkomsten en verschillen

Retinol en bio retinoïde hebben dus beiden een verjongend effect op de huid: ze vervagen fijne lijntjes en rimpels en verstevigen de huid waardoor deze er jonger uit ziet. Retinol is het meest krachtige retinoïde ingrediënt dat zonder recept verkrijgbaar is, maar is daarom ook niet voor iedereen geschikt.

Retinol is ongeschikt om te gebruiken tijdens de zwangerschap, het geven van borstvoeding of op een (zeer) gevoelige huid. Bio retinoïde, daarentegen, is plantaardig waardoor het juist geschikt is voor de gevoelige huid en ook gebruikt mag worden tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding. Je levert niet in op resultaat ten opzichte van retinol, maar gebruikt wel een ingrediënt dat milder is voor de huid.


Wat is de goede keus voor jouw huid en hoe gebruik je retinoïden?

Wat de beste keuze is voor jouw huid is afhankelijk van je huidtype en het huidprobleem dat je wilt aanpakken. In sommige gevallen is het verstandig je te laten adviseren door een dermatoloog, in het geval je denkt een op recept verkrijgbaar product met retinoïde nodig te hebben. Heb je een vrij gevoelige huid of wil je graag doorgaan met anti-ageing producten tijdens je zwangerschap? Dan is het interessant om eens producten met bio-retinoïde te proberen.


REN Clean Skincare regime met bio-retinoïde

Met alle producten die retinoïden bevatten is het aan te raden om je huid wat tijd te gunnen om aan het ingrediënt te wennen. Begin daarom met enkele keren per week, wat je kunt opbouwen naar dagelijks gebruik op het moment dat je huid goed op de producten reageert.


Avondroutine met Bio Retinoid-producten

Breng op een gereinigde huid allereerst het Bio Retinoid™ Youth Serum aan. Dit serum combineert ceramiden en niacinamide om te helpen verstevigen, de teint en pigmentatie te egaliseren, de huid voller en gladder te maken en de huidelasticiteit te verbeteren. Masseer het serum op je gezicht, hals en decolleté tot het volledig is geabsorbeerd.

Vervolgens breng je de Bio Retinoid™ Youth Concentrate Oil aan. Warm een paar druppeltjes op in je handpalmen en verdeel het over je gezicht, hals en decolleté door het zachtjes in de huid te deppen. Deze olie bevat, naast het natuurlijke alternatief voor retinol, ook biologische rozenbottelolie en Duindoornolie om de huid intens te voeden. De olie is vrij droog, waardoor het snel in de huid trekt en geen vettig laagje achterlaat.


Om je avondroutine af te maken, breng je de Bio Retinoid™ Youth Cream aan. Masseer dit in op je nek en gezicht, omhoog en naar buiten, totdat het product volledig is geabsorbeerd. Dit product bevat ook RENs natuurlijke retinoïde alternatief, evenals Rode Algenextract voor een direct zichtbaar liftend effect, en olijfbladextract om te helpen verlies van stevigheid te voorkomen terwijl het de huid beter beschermt tegen schade door vrije radicalen veroorzaakt door milieuvervuiling. Je kunt er ook voor kiezen om de Youth Cream ’s ochtends te gebruiken en de Youth Concentrate Oil in de avond.

32 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page