top of page

De ideale huidverzorgingsroutine voor de mannelijke huid

Bijgewerkt op: 4 feb. 2022

Snel, simpel en effectief!Highlights

  • de mannelijke huid verschilt op meerdere manieren van de vrouwelijke huid;

  • bij een vette huid is het van belang dat je een moisturizer gebruikt die het microbioom in balans brengt;

  • exfolieren kan ingroeiende baardharen helpen voorkomen.

Het verschil tussen de mannelijke en vrouwelijke huid

De mannelijke huid verschilt op meerdere punten van de vrouwelijke huid. Zo zorgt het hogere testosterongehalte bij mannen ervoor dat de huid van een man zo gemiddeld 25% dikker is dan die van een vrouw. Het talg (sebum) zelf en de hoeveelheid waarin die geproduceerd wordt na de puberteit is ook groter. Dat is één van de redenen waarom mannen vaak langer last hebben van onzuiverheden en acné,

Afhankelijk van leeftijd heeft de huid van mannen een hogere collageendichtheid dan die van vrouwen en heeft het een stevigere textuur. Aangezien de collageen direct gerelateerd is aan de tekenen van voortijdige huidveroudering wordt ook wel gezegd dat de huid van vrouwen gemiddeld 15 jaar "ouder" is dan die van mannen van dezelfde leeftijd. Maar aangezien mannen gemiddeld minder zonbescherming gebruiken wordt dit verschil vaak geminimaliseerd.

Dit alles wil natuurlijk niet zeggen dat de mannelijke huid niet dezelfde problemen kan ervaren als die van de vrouw waaronder voortijdige huidveroudering, gevoeligheid en onzuiverheden. Wel een wezenlijk verschil is dat mannen doorgaans baat hebben bij een snelle, simpele en doelgerichte huidverzorgingsroutine die bestaat uit een solide basis met eventueel aanvullingen voor specifieke huidzorgen. Deze routine moet ook inspelen op kenmerkende onderdelen van de mannelijke dagelijkse verzorging zoals scheren of juist verzorgen van de baard. We hebben onderstaand een dagelijkse routine uitgewerkt met productsuggesties die vaak een 2-1 oplossing bieden. Stap 1- 3 zijn absolute must-do en kunnen naar behoefte aangevuld worden met overige stappen met specifieke huidbehoefte.


Stap 1 Reinigen en voorbereiden op scheren

Voor een effectieve verzorging van de mannenhuid is een goede reiniging essentieel. Reiniging dient al voorafgaand aan het scheren plaats te vinden. Idealiter wordt de reiniging gecombineerd met een milde exfoliatie. Door het aanpakken van de opeenstapeling van dode huidcellen zorg je er namelijk voor dat je een gladder scheerresultaat behaalt en voorkom je het ingroeien van baardharen.

Voor een extra professioneel resultaat is het inzetten van tools zoals de BT-Sonic reinigingsborstel ook zeer effectief. Naast een grondigere reiniging zorgt het inzetten van een reinigingsborstel er ook voor dat de baardharen gelift worden waardoor ingegroeide baardharen tegengegaan worden.

Heb je als man last van een wat vettere huid dan zijn producten die de huid niet uitdrogen, maar juist balanceren van belang. Denk bijvoorbeeld aan een prebiotische reiniger zoals de Active Clay Cleanser. Deze bevat naast een prebiotisch complex ook houtskool en klei, die er voor zorgen dat de poriën diep worden gereinigd zonder teveel vocht te onttrekken aan de huid.

ProTip: Special Cleansing Gel is een effectieve reiniger zonder zeep, die je ook kunt gebruiken als scheergel. Je hebt maar de hoeveelheid van een hazelnoot, opgeschuimd met water, nodig voor een scheerbeurt en reiniging in één.


Het effect van scheren op de mannenhuid

Hoe vaak scheer je jezelf en wanneer? Scheer je nat of droog en in combinatie met welke producten? De manier waarop de huid geschoren wordt is wel degelijk van invloed op bijvoorbeeld ingegroeide haartjes, irritaties, schraalheid of jeuk. Scheerschuim is vaak alkalisch en uitdrogend, maar ook aftershaves met parfum en alcohol kunnen de huid gevoelig maken.

Het is zoals vermeld goed om de mannenhuid mild te exfoliëren voor het scheren. Doe dit bij voorkeur niet met een scrub. Aangezien dagelijks scheren ook een vorm van exfoliatie is het belangrijk om te beginnen met een milde optie zoals Daily Microfoliant.

Draag je een baard en gebruik je hier verzorging voor zoals speciale shampoo, conditioner, olie of wax? Let dan goed op, want deze kunnen uitdrogende of verstoppende ingrediënten bevatten die de huidconditie beïnvloeden en bijvoorbeeld onzuiverheden kunnen veroorzaken. Zorg er voor dat je ook jouw huid goed mogelijk blijft reinigen met een niet-uitdrogende cleanser.

Pro tip: gebruik je regelmatig olieachtige substanties voor het onderhouden van je baard? Begin de reinigingsroutine dan regelmatig met een dubbele reiniging zoals de PreCleanse. Deze reinigingsolie zorgt er voor dat olieachtige substanties effectief worden verwijderd, iets dat een reiniger op waterbasis minder goed lukt.


Stap 2: kalmeren na het scheren

Het is altijd goed om de huid na het scheren te verzachten. Je hebt de huid immers mild geëxfolieerd en het is van belang deze daarna te hydrateren. Dat kan simpel en effectief met een hydraterende toner of mist. Zo bevat de UltraCalming Mist een ideale combinatie van hydraterende en kalmerende ingrediënten. Is er sprake van echte irritatie dan kun je denken aan het Ultracalming Serum Concentrate of Calm Water Gel. Deze laatste kun je ook inzetten als je moisturizer.

Ben je gevoelig voor irritatie of voelt je huid na het scheren droog aan, blijf dan weg van aftershave producten die alcohol bevatten. Deze verergeren de dehydratatie van je huid.


Stap 3: dag- en nachtverzorging voor de man

Aangezien de huid van de man meer talg produceert en daardoor van nature vetter is, denken veel mannen dat hydrateren met een moisturizer niet nodig is. Ervaar je echter een vette huid dan zorgt het gebruiken van de juiste moisturizer er juist voor dat de huid in balans komt en minder talg produceert.

Pro tip: kies voor een lichte en fluïde textuur. De vernieuwde formule van de Active Moist bevat een Prebiotic Mositure Complex dat het microbioom van de huid in balans brengt. Deze olievrije en lichtgewicht moisturizer voor dag en nacht zorgt er daarnaast voor dat de huid gehydrateerd wordt en poriën worden verkleind.


Stap 4: gerichte huidverzorging

Gebruik overdag bij voorkeur ook een SPF zodat je de huid beschermt tegen UV straling. Oil Free Matte SPF30 is een moisturizer met SPF die ook nog eens onzuiverheden tegengaat. Solar Defense Booster SPF50 is op zijn beurt weer juist een hydraterende zonbescherming die ook als moisturizer gebruikt kan worden. Ideale 2-in-1 verzorging voor de man!

Heb je een gevoelige huid en gebruik je liever fysische zonbescherming? Dan is Invisible Physical Defense SPF30 een fijne optie die de huid tegelijk ook verzacht.

Heb je last van onzuiverheden of ingegroeide baardhaardjes, gebruik dan een spot treatment zoals de AGE Bright Spot Fader. Deze gaat de ontsteking tegen en zorgt er voor dat er geen zichtbare schade achterblijft.

Maak je korte nachten en heeft de huid rond je ogen behoefte aan een boost? Stress Positive Eye Lift is een ideale optie voor het verminderen van wallen.


*bron Dermalogia

9 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page